неделя, 31 януари 2010 г.

Ухапвания и ужилвания от насекоми

неделя, 31 януари 2010 г.
Редом с човека живеят множество насекоми и ухапванията на голяма част от тях могат да бъдат из вънредно болезнени.
При всички случаи, ако ухапването е в областта наустатаили гърлото (понякога може да се случид ори това), а също ако са налице признаци на алергич нареакция с нарушено или затрудненодишане, тряб ва незабавнода се потърси лекар.

След някои ухапвания, например от пчели, жилото остава в кожата и първата работа е то внимателно да се извади. Най добре е това да се направи с рязко движение с върха на остър нож; може да се използва и пинсета, но тогава има опасност жилото да се разкъса и в раничката да попадне повече отрова.

На мястото на ухапването или ужилването може да се нанесе капка ЛАВАНДУЛОВО МАСЛО или МАСЛО ОТ ЧАЙНО ДЪРВО, по възможност разредено с малко ледена вода. Процедурата се повтаря на всеки десет минути, докато болката и паренето затихнат. Може също за час два да се сложи студен компрес със същите масла.

0 коментара

четвъртък, 28 януари 2010 г.

Мускулни спазми (крампи, схващания)

четвъртък, 28 януари 2010 г.
Рязкото и много болезнено съкращаване на някой мускул създава усещането за спазъм. Най-често такива спазми се наблюдават в мускулите на подбедрицата, но могат да се случат и на друго място - в бедрото, гърба, врата или корема. Нерядко това става внезапно, без всякакво предупреждение.

Най-важният фактор е недостатъчното кръвообращение в мускулите, особено ако спазъмът настъпва при физически упражнения или при някакво физическо усилие. При спортистите и хората, упражняващи тежък физически труд, причина за схващането може да бъде недостигът на сол в организма поради засиленото потене.

Повтарящите се еднообразни движения, например при писане на машина или на компютър, също могат да провокират схващане. Нощните спазми вероятно се дължат на съчетанието от намалено кръвоообращение, умора и стрес, така че в този случай трябва да се вземат мерки за по-здравословен живот.

0 коментара

понеделник, 25 януари 2010 г.

Разтягане на сухожилията и мускулите

понеделник, 25 януари 2010 г.
При някои травми на ставите сухожилията, прикрепващи мускулите към костите, се разтягат силно, а понякога дори се късат. Самите мускули също могат да се разтегнат или да се скъсат; обикновено това се случва при изпълняването на твърде трудни или не подходящи физически упражнения, вдигане на прекалено голяма тежест и др.

За незабавна помощ се използват задължително три елемента: лед, стягане и вдигане на високо. Например: пакет замразен грах се притиска здраво към навехнатия глезен, а кракът е вдигнат на високо и е поставен върху някаква опора. Тези мерки спомагат за намаляване на вътрешния кръвоизлив и подуването на ставата.

След като симптомите отслабнат, може да се из ползват редуващи се топли и студени компреси (първо 3 минути топъл, после 1 минута студен; процедура та се повтаря около 15 минути). Това подобрява местното кръвообращение в съответните мускули.

По-нататъшното лечение може да включва масаж за облекчаване на мускулните болки. За целта е полезно да се използва разредено лавандулово масло (2-процентово разреждане в основно растително масло).

0 коментара

вторник, 19 януари 2010 г.

Порязвания и драскотини

вторник, 19 януари 2010 г.
Първата необходима мярка е внимателното, но пълно почистване на засегнатия участък от всякак ви замърсявания. Ако раната е дълбока и изисква на слагане на шевове, покрийте я със суха стерилна марля или салфетка, докато очаквате медицинска помощ.

Разумна предпазна мярка е инжекцията против тетанус, ако причина за порязването е бил някакъв мръсен предмет или ви е одраскало животно. Това е особено важно при дълбоки прободни рани.

0 коментара

събота, 16 януари 2010 г.

Синини / хематоми

събота, 16 януари 2010 г.
Синините (хематомите) могат да се образуват по различни причини: вследствие на удар, прищипване на пръст на ръката или крака, разтягане на връзки или някаква друга травма.

Ако обаче синините са обширни, получават се често и без очевидна причина, това може да бъде признак за недостиг на витамин К. В такива случаи е добре да се приемат повече зелени зеленчуци, например броколи, зеле, спанак и др., както и кисело мляко за
стимулиране на чревната микрофлора, която произвежда този витамин.

За по-бързо разнасяне на синините е препоръчително да се яде пресен ананас или да се пие ананасов сок - той съдържа ензими, които ускоряват този процес.

Ако синините дълго не изчезват, полезно е допълнително да се приема витамин С (по 500 мг дневно в продължение на няколко дни).

Ако промените в храненето не помогнат, трябва да се проведе консултация със специалист.

0 коментара

четвъртък, 14 януари 2010 г.

Кървене от носа

четвъртък, 14 януари 2010 г.
То обикновено настъпва след удар по носа, в резултат на който се спукват някои малки кръвоносни съдове; такива инциденти са особено чести при децата. Понякога кървене от носа може да се получи поради влажна горещина или от вълнение. Ако случаите на кървене от носа се наблюдават често, трябва да се потърси консултация със специалист.

Най-напред сложете човека, на когото му тече кръв от носа, да седне на удобен стол, наведете го леко назад, като здраво стиснете за няколко минути меката част на носа му с палец и показалец. На същото място може да се постави и кубче лед, като се притиска, за да не падне, а още по-добре - памук, напоен със студена вода; това помага за по-бързото свиване на кръвоносните съдове. Понякога за намаляване на местното кървене е полезно да се постави студен компрес на врата.

Внимание! Причина за кървене от носа могат да бъдат и някои сериозни болестни състояния, например високо кръвно налягане. Ако кървенето е много обилно или не е ясно на какво се дължи, незабавно се обърнете към лекар.

0 коментара