понеделник, 25 януари 2010 г.

Разтягане на сухожилията и мускулите

понеделник, 25 януари 2010 г.
При някои травми на ставите сухожилията, прикрепващи мускулите към костите, се разтягат силно, а понякога дори се късат. Самите мускули също могат да се разтегнат или да се скъсат; обикновено това се случва при изпълняването на твърде трудни или не подходящи физически упражнения, вдигане на прекалено голяма тежест и др.

За незабавна помощ се използват задължително три елемента: лед, стягане и вдигане на високо. Например: пакет замразен грах се притиска здраво към навехнатия глезен, а кракът е вдигнат на високо и е поставен върху някаква опора. Тези мерки спомагат за намаляване на вътрешния кръвоизлив и подуването на ставата.

След като симптомите отслабнат, може да се из ползват редуващи се топли и студени компреси (първо 3 минути топъл, после 1 минута студен; процедура та се повтаря около 15 минути). Това подобрява местното кръвообращение в съответните мускули.

По-нататъшното лечение може да включва масаж за облекчаване на мускулните болки. За целта е полезно да се използва разредено лавандулово масло (2-процентово разреждане в основно растително масло).

0 коментара:

Публикуване на коментар