четвъртък, 14 януари 2010 г.

Кървене от носа

четвъртък, 14 януари 2010 г.
То обикновено настъпва след удар по носа, в резултат на който се спукват някои малки кръвоносни съдове; такива инциденти са особено чести при децата. Понякога кървене от носа може да се получи поради влажна горещина или от вълнение. Ако случаите на кървене от носа се наблюдават често, трябва да се потърси консултация със специалист.

Най-напред сложете човека, на когото му тече кръв от носа, да седне на удобен стол, наведете го леко назад, като здраво стиснете за няколко минути меката част на носа му с палец и показалец. На същото място може да се постави и кубче лед, като се притиска, за да не падне, а още по-добре - памук, напоен със студена вода; това помага за по-бързото свиване на кръвоносните съдове. Понякога за намаляване на местното кървене е полезно да се постави студен компрес на врата.

Внимание! Причина за кървене от носа могат да бъдат и някои сериозни болестни състояния, например високо кръвно налягане. Ако кървенето е много обилно или не е ясно на какво се дължи, незабавно се обърнете към лекар.

0 коментара:

Публикуване на коментар