неделя, 28 март 2010 г.

Диария

неделя, 28 март 2010 г.
Причините за диарията биват много разнообразни. Честите, редки изхождания могат да бъдат кратковременна реакция на организма към някаква инфекция, възпаление или хранително отравяне и в тези случаи те оказват полезно очистващо действие.
Някои храни притежават естествени слабителни свойства, например сините сливи или смокините, така че ако сте се увлекли и сте хапнали по-голямо количество от тях, може да получите временно разстройство.

0 коментара

петък, 19 март 2010 г.

Киселини

петък, 19 март 2010 г.
Много хора от време на време получават пристъпи на киселини и парене в стомаха, обикновено свързани с някакви нарушения в храненето, например употреба на мазна и люта храна или прекалено бързо, припряно ядене, когато човек е претрупан с работа и е под напрежение.
Ако симптомите започнат да се повтарят често, обърнете внимание какво ядете и колко бързо го ядете. А ако неприятните усещения са вече постоянни, потърсете съвет от лекар.
Честото приемане на таблетки, неутрализиращи киселините, може не само да замаскира основния проблем, но и да даде обратен резултат, тъй като стомахът се старае да компенсира ситуацията, като произвежда допълнителни количества киселина.

0 коментара

неделя, 14 март 2010 г.

Гадене и повръщане

неделя, 14 март 2010 г.
Съществуват множество причини, поради които страдаме от пристъпи на гадене или повръщане. Чес то това е временна реакция, предизвикана от поглъ щане на прекомерно количество храна или спиртни напитки, от хранително отравяне, стомашна инфек ция, силна кашлица, прилошаване при пътуване.

Гаденето може да бъде свързано и с мигрена. Пос тоянното чувство на гадене е признак на по-сериозни състояния, но и в тези случаи причината често е оче видна (например сутрешното гадене при бременност). Ако обаче причината е неясна, а симптомите не ми нават бързо след вземане на мерки за домашно лече ние, трябва колкото е възможно по-скоро да се обър нете към лекар.

0 коментара

неделя, 7 март 2010 г.

Лечение на лощо храносмилане

неделя, 7 март 2010 г.
При силно изразено неразположение по възможност за 24 часа се откажете напълно от твърдата храна и приемайте само билкови чайове или плодови сокове (особено ананасов сок, който съдържа храносмилателни ензими). След това много предпазливо включете и твърда храна, като започнете с нещо леко, например супа или ябълково пюре.

Ако пристъпите се повтарят, пробвайте да вземате витамини от групата В или препарати с храносмилателни ензими (за кратко), например пепсин, но найправилното решение е да се обърнете към специалист. По време на ядене се старайте да не пиете много течности - това води до разреждане на храносмилателните сокове.

В ранната фаза проблемите с храносмилането понякога лесно се решават с БИЛКОВ ЧАЙ. За целта може да се използва и чай в пакетчета.

0 коментара