четвъртък, 25 февруари 2010 г.

Лошо храносмилане

четвъртък, 25 февруари 2010 г.
Под израза „лошо храносмилане" се разбира всяко нарушение на храносмилането, нерядко придружено от подуване на корема, спазми, киселини, гадене или стомашно разстройство. Обикновено тези смущения са временни и се дължат на преяждане, употреба на неподходящи храни, по-големи количества алкохол или на стрес. Ако проблемите с храносмилането имат постоянен характер, това може да се дължи на някои лекарства, например аспирин, интензивно пушене или на някакви заболявания на храносмилателните органи.

0 коментара

сряда, 17 февруари 2010 г.

Прилошаване - припадък

сряда, 17 февруари 2010 г.
От леко чувство за прилошаване до истинска загуба на съзнание - тези състояния се обуславят от временно намален приток на кръв към мозъка. Всеки кон кретен случай може да се дължи на множество непосредствени причини, например голяма горещина или силен студ, страх, емоционално разстройство, непоносимост към вида на кръв, игли или нещо друго, кое то човек възприема като крайно неприятно.

Една от най-разпространените причини за припадъците е хипотонията, свързана с внезапната промя на в положението на тялото, например при бързо ставане от леглото, при което се получава рязко спадане на кръвното налягане в мозъчните съдове. Ако при падъците се повтарят често, причините за това трябва да се изследват от специалист. Тези причини могат да варират от ниско кръвно налягане или анемия до промени в нивото на кръвната захар. Ако някой е загубил съзнание, не се старайте да го изправите; в легнало положение главата идва на едно ниво със сърцето и това облекчава притока на кръв към мозъка.

0 коментара

неделя, 14 февруари 2010 г.

Зъбобол и кървене на венците

неделя, 14 февруари 2010 г.

Повечето хора поне веднъж в живота си са се сблъсквали със зъбобол и възпалени венци и знаят колко мъчителни са тези състояния. За съжаление домашните средства могат само временно да облекчат болката и в никакъв случай не отменят срещата със стоматолог.

Вземат се 25 г сушени пъпки от бреза и се заливат с 250 грама ракия. Оставят се да престоят 10 дни, прецеждате. На болния зъб се слага памуче, напоено с настойката.

Приготвя се предварително 30-процентен спиртен извлек от ПРОПОЛИС (пчелен клей). За целта 30 г ситно настърган прополис се накисва в 100 мл 70-градусов спирт. Сместа се оставя да кисне 10 дни при стайна температура, след което се прецежда през марля. При зъбобол с течността се напоява памуче и се слава периодичната поява на язвички в устата изисква едно по-общо изследване и лечение.


0 коментара

вторник, 9 февруари 2010 г.

Слънчево изгаряне

вторник, 9 февруари 2010 г.
В много отношения слънчевите изгаряния се ле куват по същия начин, както и всички други изгаря ния. Главното е да се избягва по-нататъшното пребиваване на слънце, докато симптомите на изгарянето не изчезнат. Силното слънчево изгаряне води до поя ва на мехури по кожата, обезводняване и слънчев удар, а при някои хора може да настъпи алергична реакция към ултравиолетовите лъчи.

Обикновено при слънчево изгаряне се наблюдава обезводняване, така че известно време пийте повече течности (минерална вода и плодови сокове, но не и алкохол).

Преди всичко зачервената кожа трябва да се ох лади със студена вода или като се навлажни с охладе на запарка от лайка, черен бъз или лавандула.

0 коментара

вторник, 2 февруари 2010 г.

Изгаряния - Първа помощ

вторник, 2 февруари 2010 г.
При сериозни изгаряния е необходима незабавна медицинска помощ; не отлагайте началото на лечението, особено когато се касае за бебета и деца. Първата спешна мярка е да се промие изгореното място със студена вода в продължение на 10 минути; това помага да се охлади засегнатият участък. Запомнете: никога не нанасяйте върху пресни изгаряния мазни мехлеми, масло или други мазни субстанции - това е все едно да изпържите кожата. Първата мярка вина ги трябва да е пълното охлаждане на кожата.

Ако става дума за химическо изгаряне, свалете всички дрехи, по които може да са остали следи от опасното вещество. Но ако дрехата е залепнала към изгореното място, по-добре е да не се пипа, за да се избегнат допълнителните увреждания.

Внимание! Ако площта на изгарянето е по-голя ма от дланта ви, трябва незабавно да се търси лекар, без да се губи време с мерки за самопомощ. Изгарянията винаги са много болезнени и трябва да се до косват колкото е възможно по-малко.

0 коментара