понеделник, 1 април 2013 г.

Съдържание и лечебни свойства на куркума

понеделник, 1 април 2013 г.
Коренищата и стъблата на куркумата съдържат етерични масла и 2-5% жълти пигменти, от които най-важен е куркуминът, с който много често се фалшифицира шафранът, добиван от жълтия минзухар. Дрогата действа като имуностимулатор и тонизиращо средство, облекчава храносмилането и предотвратява образуването на газове. Подпомага изчистването на черния дроб от токсините. Действа също отхрачващо, бактерицидно и противовъзпалително при заболявания на дихателните пътища.

0 коментара

неделя, 8 юли 2012 г.

Лечебни свойства на ароматната лазаркиня

неделя, 8 юли 2012 г.
Надземните части на лазаркинята съдържат кумаринови гликозиди, етерично масло, витамин С - до 80- 90 мг, смоли, дъбилни вещества и др. Има пикочогонно, спазмолитично, противовъзпалително и успокояващо действие.

Българската народна медицина я препоръчва при главоболие, болезнена менструация, чревни и жлъчни колики, хистерия, безсъние, сърцебиене и др. Външно билката може да се използва при труднозарастващи рани, циреи, кожни обриви и др. Най-високо е съдържанието на кумарин по време на цъфтежа. Корените на растението съдържат багрилни вещества, от които се приготвя червена боя. Лазаркинята има много приятен, интензивен аромат и възгорчив вкус. Тя се използва за овкусяване и ароматизиране на салати и плодови десерти, компоти, сокове, алкохолни и безалкохолни напитки, вина, тютюн.

0 коментара

вторник, 27 март 2012 г.

Как се ликува кашлица с билки

вторник, 27 март 2012 г.
В самото начало кашлицата често е доста суха и болезнена. На този стадий тя може да се смекчи с малко пчелен мед, оставен да се разтопи в устата. Медът ще стане значително по-ефикасен, ако преди това се смеси с малко ситно нарязан суров лук или чесън. Това средство е неприятно за околните, но действа много добре. За намаляване на катаралните прояви изключете от храната си всички млечни продукти. Прилагането на парни инхалации или топли компреси засилва отхрачването и стимулира работата на белите дробове.

Ако кашлицата упорито не минава, особено когато става дума за дете или когато причината за кашлицата е неизвестна, трябва да се обърнете към лекар, тъй като в този случай може да е необходима професионална помощ.

Една супена лъжица цвят от ЧЕРЕН БЪЗ се зали ва с 500 мл вряща вода. Съдът се покрива, увива се с кърпа и сместа се запарва 30-40 минути. От прецедената топла запарка се пият по 1-2 чашки вечер преди лягане. По желание може да се добавят мед, захар и мляко.

0 коментара

събота, 29 октомври 2011 г.

Любопитно за офиката

събота, 29 октомври 2011 г.
Освен че е красиво декоративно растение, офиката притежава и ценни медоносни и лечебни качества. В народната медицина се използват най-често плодовете (от едно възрастно дърво може да се събере до 80-100 кг плод). Те съдържат голямо количество витамин С, каротин, криптоксантин, микроелементи, захари, ябълчна, лимонена, винена киселина, сорбинова и парасорбинова киселина, цианинхлорид, етерично масло, дъбилни вещества, пектин, флавоноиди, антоциани и др. Имат противоревматично, пикочогонно и адстрингентно действие. Понижават холестерола и високото кръвно налягане. Пресният сок от плодовете има очистително действие, стимулира имунната система и има добър ефект при възпалени хемороиди, колит, диарии. Плодовете съдържат и някои горчиви и отровни вещества, затова лечението с тях трябва да се извършва под лекарски контрол и в указаните дозировки.

0 коментара

неделя, 1 май 2011 г.

Здравецът лекува настинка

неделя, 1 май 2011 г.
Болните от радикулит или остеохондроза се препоръчва да правят компреси със смлени листа от здравец, наложени на болното място за цяла нощ. Ако се сложи листо от здравец на китката на ръката, може да се нормализира кръвното налягане.
При започване на простуда, при запушен нос се капе сок от листата и цветовете на здравеца, по три къпки в ноздра. За през нощта палците на краката се обвиват в листа от здравец в 3-4 слоя, отгоре се превързват с бинт и се обуват чорапи.
Настойка от здравец: 20 г свежи цветове и листа от стаен здравец се заливат с чаша вряла вода и така се оставят за 7-8 часа.

0 коментара

понеделник, 30 август 2010 г.

Лечебни растения при проблеми при менструацията

понеделник, 30 август 2010 г.
Билките, помагащи при ПМС, са приложими и при нарушения в цикъла. Най-подходящ е витексът. Растителните му хормони действат и при нередовна менструация, и при силно кръвотечение, и при болки. Преди това, разбира се, лекар трябва да е изключил по-тежко заболяване. Витексът трябва да се приема над 3 месеца. При болки помага също и чай от пача трева. Добре е да се пие по 1 чаша дневно още една седмица преди менструация. При силни спазми се взима отвара от лопуш, която облекчава матката. Ако проблемът е силно кръвотечение или много дълго продължаваща менструация, помага чай от шапиче (цариче).

0 коментара

петък, 27 август 2010 г.

Кокиче

петък, 27 август 2010 г.
В БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА МЕДИЦИНА кокичето се използува при старческо треперене, нарушение на зрението и отпадналост.
НАЧИН НА ПРИЛОЖЕНИЕ: 40 броя кокичета с листата се нарязват ситно и се киснат 20 дни в 300 ма. силна ракия. Прецежда се и се пие по 20 капки преди ядене 3 пъти дневно.
ВНИМАНИЕ: ДА СЕ УПОТРЕБЯВА ПО ЛЕКАРСКО ПРЕДПИСАНИЕ, ТЪЙ КАТО В ГОЛЕМИ ДОЗИ БИЛКАТА Е ТОКСИЧНА.

0 коментара